4.25.2015

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ-ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ-ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

Ο άνωθεν κώδικας Δεοντολογίας συντετάχθη με την αρωγή της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, καθώς και του Κώδικα Δεοντολογίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων. Έτσι λοιπόν πρέπει να τηρηθεί απολύτως από τα μέλη του συλλόγου Σ.Ε.Φω.Βι.Μ και των βοηθών αυτών, για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στις τελέσεις των Ιερών Μυστηρίων του Γάμου και της Βαπτίσεως. Όσα μέλη συμφωνούν με αυτόν, θα πρέπει να το προσυπογράψουν οτι τον δέχονται και θα τον τηρούν και θα σταλεί αντίγραφο στην Μητρόπολη για να γνωρίζει και η ίδια τα μέλη μας. Το μέλος που δεν θα συμμορφώνεται, θα του αφαιρείται το διαπιστευτήριο για εύλογο χρονικό διάστημα. Επίσης επαφίεται στον αρμόδιο ιερέα τέλεσης του μυστηρίου η δυνατότητα σύστασης ή έντονης επίπληξης.

1) Στις φωτογραφήσεις ιερών μυστηρίων, οι φωτογράφοι θα πρέπει να συμμορφώνονται γενικά με τους κανόνες της Εκκλησίας, καθώς είναι συνυπεύθυνοι μαζί με τους ιερείς για την απρόσκοπτη τέλεση του ιερού Μυστηρίου.

2) Οι φωτογράφοι και οι εικονολήπτες θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδευμένοι και καθαροί. Η ενδυμασία ορίζεται ως εξής: Για τους άνδρες υφασμάτινο παντελόνι και πουκάμισο η κοντομάνικο μπλουζάκι με γιακά και κουμπιά. Για τις γυναίκες μακριά φαρδιά φούστα και όχι έξωμη πάνω ενδυμασία.

3) Κατά την προσέλευση τους για φωτογράφηση Ιερών Μυστηρίων οφείλουν, πριν την έναρξη του μυστηρίου να επειδεικνύουν στον υπεύθυνο ιερέα την επαγγελματική τους ταυτότητα ή της ταυτότητα μέλους του Σ.Ε.Φω.Βι.Μ. για την επαλήθευση των προσωπικών τους στοιχείων. Ο ιερέας έχει ενημερωθεί από τους μελλόνυμφους ή γονείς του βρέφους που πρόκειται να βαπτισθεί και έχει κατατοπίσει τους μελλονύμφους ή τους γονείς για τα συμφωνηθέντα μεταξύ Σ.Ε.Φω.Βι.Μ. και Ιεράς Μητροπόλεως.

4) Θα επιτρέπονται εντός του Σολέα μόνο ένας φωτοφράφος και ένας εικονολήπτης, οι οποίοι θα βρίσκονται σε λογική απόσταση από το ζεύγαρι και τον ιερέα. Δεν θα τοποθετούνται με πλάτη στην Ωραία Πύλη ή με πλάτη στον ιερέα ή τους ιερείς που τελούν το μυστήριο. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι σημαντικές στιγμές όπως οι αρραβώνες, το στεφάνωμα και ο χώρος του Ισαία ή η στιγμή της βάπτισης του παιδιού στην κολυμβήθρα. Σε τυχόν αλλαγές γωνίας λήψης, οφείλουν να περνούν πίσω από το ζευγάρι (εφ’όσον ο χώρος το επιτρέπει) πάντα με ευλάβεια και διακριτικά. Στην περίπτωση βοηθών φωτογράφων είτε αυτοί θα βρίσκονται εκτός του Σολέα, είτε θα υπάρχει ένας βοηθός πίσω ακριβώς από τις ανθοστήλες. Κανείς δεν θα κινείται άσκοπα μπροστά ή κοντά στο ζευγάρι ή τους ιερείς. Απαγορεύονται ρητώς τα νοήματα από φωτογράφους σε νεόνυμφους, γονείς, κουμπάρους για «πόζες» κ.τ.τ. κατά την ιεροτελεστία.

5) Απογορεύεται ρητώς η καθυστέρηση ή η παρέμβαση του φωτογράφου/εικονολήπτη στην ώρα τέλεσης των μυστηρίων. Επιβάλλεται σεβασμός στο ωράριο του ιερού ναού και κάθε παραβίαση-αργοπορία θα σημαίνει μετάθεση του μυστηρίου σε άλλη ώρα κατά τη διακριτική ευχέρεια του ιερού ναού.

6) Απαφορεύονται αυστηρά κατά την φωτοφράφηση/βιντεοσκόπηση η άνοδος στην Ωραία Πύλη, στον Άμβωνα και στον Αρχιερατικό Θρόνο.

7) Μετά την τέλεση του μυστηρίου, η φωτοφράφιση των νεονύμων μέσα στον Ιερό Ναό επιτρέπεται μόνο για δύο έως τέσσερεις οικογενειακές φωτογραφίες και φυσικά απαγορεύονται οι απρεπείς «πόζες». Οι υπόλοιπες μπορούν να ληφθούν εκτός του Ιερού Ναού.

8) Επιβάλλεται η καλή συνεργασία με τους νεοκώρους που εργάζονται εντός του Ιερού Ναού.


9) Ο παρών Κώδικας Δεοντολογίας θα αποδίδεται και σε φωτογράφους μη μέλη του Σ.Ε.Φω.Βι.Μ. για να ενημερώνονται σχετικά.

No comments:

Post a Comment